duminică, iunie 08, 2008

Despre dorinţe. Despre vise. Şi împliniri.

Asta este una dintre acele nopţi fără somn. De fapt nu e fără somn, ci cu o stare ciudată de agitaţie care-mi pune (inclusiv) mintea în priză şi-mi duce gândul departe. Şi vin idei şi se aştern ciudat pe o coală de hârtie imaginară. Apoi vin alte idei, renunţări, confirmări...o întreagă poveste se ţese rapid în cap.

E ciudat cum lucruri neaşteptate se întâmplă când nici nu visezi iar altele programate şi organizate nu ies deloc. Cam aşa a fost şi ziua de ieri. Poate tocmai de aceea acum în loc să mă distrez în oraş (sau să dorm!) stau să pun cap la cap idei.

Totul a pornit de la o discuţie despre dorinţe, pe care am avut-o cu o prietenă. Nu despre vise. Ci despre lucruri pe care clar le vrei. Şi îmi spunea că e suficient să-ţi doreşti tare un lucru şi îl vei avea. Sună a frază din filme dar înclin să cred că, trecută printr-o sită, afirmaţia e corectă. Nu vorbesc de dorinţa de a câştiga marele pot la loto, ar fi absurd, ci despre dorinţe palpabile dar pe care le simţi şi le doreşti din toată inima. E suficient să vrei, să iei dorinţa în serios şi să-ţi repeţi că aşa va fi. Să crezi în ea de fapt şi în puterea ta de a schimba lucrurile. De ce să aştepţi de la alţii? De ce să crezi că "norocul" vine de "undeva", dacă vine vreodată... Nu, de fapt poţi face multe dacă, doar dacă vrei.
Am testat şi merge.

Apoi, mai discutam că, de multe ori ne plângem că nu ni se îndeplinesc visele. Alea mari, fierbinţi, adevărate! Păi cum, aici de ce nu se mai aplică regula de mai sus?
Nu, pentru că le raportăm la categoria "vise", "fantezii", "poveşti". Deci în mintea noastră sunt de fapt nerealizabile. Le găsim piedici, argumente contra, amănunte meschine care se pun de-a curmezişul. Sunt doar iluzii pentru că aşa le vrem. Greşit. Dacă nu credem că pot fi reale, nici nu vor prinde formă vreodată.
Testat din nou, funcţionează.

Până la urmă toată povestea asta de fapt o ştim cu toţii, doar că de multe ori o uităm. Şi atunci e nevoie de cineva care să o spună. Să o auzi şi să crezi că tu poţi schimba ceva. You can make it happen. Just try it.

42 răspunsuri:

Anonim spunea...

Oare cine şi-o fi dorit ca tu să n-ai somn?! Că văd că i s-a îndeplinit.

Altfel, şi serios vorbind, Pisicot, eu cred în asta. Numai dorinţele din dragoste sunt mai greu de înedeplinit. Ar trebui să sştii despre ce vorbesc.

Pisicot spunea...

Păi să ştii că e cineva care şi-a dorit, îţi zic sigur :)
Poate că unele sunt mai greu de îndeplinit. Sau, de fapt nu sunt dorinţe reale. Te-ai gândit vreodată că te ambiţionezi să vrei ceva, sau pe cineva şi de-abia după ce nu iese treaba să realizezi că de fapt era o mare tâmpenie şi că nici măcar nu vroiai asta cu adevărat? Ei, mie da. E un fel de confirmare a ne-dorinţei :)

ruxa spunea...

pisicot, de ce nu dormi tu la ora asta? nu ti'a placut muzica, relatarile sau martipanul? :D

Pisicot spunea...

Întrebarea este ce cauţi tu acasă!
Iar eu sunt trează ca să-i răspund lui Motanes la întrebări şi dileme. Şi provocări.

ruxa spunea...

pai acasa cautam niste liniste si dupa aia chiar somn, pen'ca azi am o zi "din alea", cu atatea kestii de facut incat, iata, m'am apucat de scris (si) pe bloguri :))

maria spunea...

eu as vrea sa nu ma mai doara capul dupa nunta. se poate?

ruxa spunea...

maria: scurt, nu. dar exista, totusi, kestii care te'ar putea ajuta. zeama de varza, alka seltzer, cafea cu sare si o ciorba acra.

Pisicot spunea...

Ilinca, lasă că ştiu eu ce-ai făcut azi-noapte cu o blondă! :-))
Maria, evident că se poate. Fii atentă. Iei 2 aspirine (nurofen, ce ai tu pe acolo...), bei o cafea tare şi ieşi la o plimbare. Gata! Şi de pricipiu las-o mai moale cu băutura :-))

hadean spunea...

nu ştiu cum, dar la mine nu prea merge cu dorinţele care implică "primit".în schimb, cele care implică "obţinut" se cam îndeplinesc, cu toate că nu mă rupe ambiţia(chiar mă suspectez de lipsa ei totală).ăsta a motivul pentru care sunt în general foarte atent cu dorinţele.cu visele e altă treabă, acela e un tărâm destul de sigur, păcat că nu apuc să-l vizitez prea des.

Anonim spunea...

pisicot, complicat rau :) uneori cred ca adaptez din mers proiectia, astfel incat linia destinului/sansei/norocului sa se intalneasca mai curand cu dorinta. judecata e foarte corecta in marea majoritate a sistemelor de valoare si ratiune: am mari sanse sa ajung un matematician bun daca fac si invat matematica multa. de la un punct incolo, unde apar talentul, sansa, priceperea, amestecul acela magic care ii desprinde pe unii de restul 'doritorilor', nu mai e suficienta dorinta si felul in care pompezi speranta. dar sa crezi e frumos. exista o credinta a implinirii, dar cred ca sansa si intamplarea au cea mai mare importanta in determinarea rezultatului. altfel am avea bisericile pline si fabricile goale. ai vedea rapitoare inchinandu-se salivand, in loc sa-si alerge prada. mentalul are, pe de alta parte, o forta extraordinara: ne permite sa 'intelegem' precedentul (daca un cutare a invins boala, o pot invinge si eu; daca altul a reusit, pot si eu etc.) si stimuleaza, creeaza contexte prielnice, uneori riscante, implinirii visului nostru.
hmmm... pe de alta parte, s-ar putea sa fim cu totii de aceeasi parte a baricadei. o fi cineva care nu crede?

maria spunea...

ilinca & pisicot- va multumesc, dar o data cu virsta am inceput experimentez mahmureala de nesomn, un soi nou pentru mine.

maria spunea...

si a fost nunta cu sangria. delicios :)

Anonim spunea...

maria, am crezut ca am vreo boala, dar vad ca e varsta :)

maria spunea...

rares- sa stii ca si eu am crezut ca e o boala. acum m-am convins. nu e :) m-a durut capul si dupa celebrul concert sugababes, unde am amestecat apa plata cu apa minerala si am ajuns acasa la 11 juma. da' acum cind am amestecat apa cu sangria si am venit la 6....

Pisicot spunea...

Deci Maria, nu te mai plânge :D
Adi, nu ambiţia contează. Nu. Ci dorinţa, exact ce spuneam. Iar cu visele...păi ia aprofundează :) de ce nu-ţi faci mai mult timp?
Rareş, nu ştiu cum naiba...la mine era simplu, acu' le-ai complicat tu :) ce vreau însă să spun este că judecata, raţionalul ar trebui lăsate câteodată deoparte. Se întâmplă de multe ori ca ele să dicteze "ce ar trebui", "cum ar fi corect" şi nu "ce ţi-ar face cu adevărat plăcere".

Anonim spunea...

oooh, pai asta nu am cum sa discut, ci doar sa zic dadadadaaaa! :)

Pisicot spunea...

:) aşa, deci aici suntem de acord!
Eu m-am "întors de atâtea ori din drum" când am realizat că raţionalul (partea mea tare, ziceam eu!) mi-a asigurat ceva "conform graficului" dar total nesatifsăcător pentru inimă încât mi-am schimbat părerea...

Anonim spunea...

si n-am vrut sa 'complic'. chiar daca asta fac mereu :(

Anonim spunea...

e un lucru foarte important, asupra caruia ar trebui sa reflectam foarte des. desi reflectia nu te prea ajuta, pentru ca nu te poti intreba, in spirala: oare aceasta decizie rationala o iua emotional sau rational? :))

ruxa spunea...

pisicot: da' ce faci? ce simti, ce trebuie sau ce poti?

ruxa spunea...

maria, lasa'ma'n pace cu sangria. io am baut un mojito mizerabil aseara. si, ma rog, tequila.

si n'o ascultati pe pisicoata, cu blonda n'am facut nimica, am fo la o nunta si dupa aia mi'a baut crema de uischi si'am trimis'o acasa ca'mi'era somn si ea e oricum alergica la pisici. cumintici, deci :)

hadean spunea...

ilinca, intrebarea ta va simplifica mult discutia:-))
pisicot: poate ar trebui să iau măsuri în sensul acesta:-)

Pisicot spunea...

Ca să lămurim lucrurile:
1. Ilinca, na, acu' tu ai dat din casă, eu nu am zis nimic :)
2. Ilinca, răspunsul la întrebarea ta nu există de fapt. Am tot cugetat la teoria asta şi am "mufat-o" pe ce mi s-a întâmplat în ultima perioadă. Atât.
3. Adi, baftă! :) şi îţi doresc să le conştientizezi ca reale, posibile. Aşa, ca să se îndeplinească :)
4. Rareş, din păcate de multe ori în faţa unei decizii îţi pui întrebarea asta, ştiu. Iar eu am ajuns la concluzia că de multe ori raţionalul îţi cam deformează percepţia. Sau nu e tocmai ce îţi doreşti cu adevărat.

hadean spunea...

of, pisicot, cum îţi place ţie să provoci lumea la vorbă. e duminică azi şi sunt cuminte, nu mai spun nimicuţa-nimicuţa:-)

Pisicot spunea...

Păi nu suntem aici să vorbim?!

ruxa spunea...

io nu sunt aici :)

nelu spunea...

am voie să îmi doresc foarte mult să câştig la loto? promit că sunt darnic. :D

Pisicot spunea...

Ritchiu, de asta mi-era teamă şi tocmai de aceea am şi zis de loto. Dar dacă speri la un câştig mai mic, aşa de încălzire, cred că se poate :)

nelu spunea...

lăsând gluma cu loto în ghearele şansei, susţin din plin ideea asta cu dacă îţi doreşti ceva cu adevărat, totul e realizabil. sigur, câtă vreme nu îţi doreşti să-ţi crească aripi, de exemplu. :))

Pisicot spunea...

Păi normal! Hai să vorbim de lucruri simple, că până la urmă de fapt lucrurile simple ne fac fericiţi. Doar să se întâmple. Şi aici intervenim noi :)

nelu spunea...

haha, ce chestie! acum mă gândeam la ce îmi doresc pe termen scurt, şi 2 din 3 dorinţe nu ţin de mine :
1. vreau să nu plouă 4 zile în concediul meu, după cum anunţă weather
2. vreau să nu îmi rătăcească nimeni bagajele, cum am auzit eu la televizor. :))
3. nu se spune, că sunt "un discret", dar se va realiza, pentru că îmi voi da silinţa. :P

Anonim spunea...

Dupa cum ai formulat eu zic ca nr.3 ti se va indeplini sigur. Din pacate celelalte (1 si 2) incep cu NU. Ideea ar fi sa iti doresti sa ti se intample ceva...nu sa iti doresti sa NU se intample.

Pisicot spunea...

Mamăăă, anonimule, mi-ai luat-o înainte! Asta aş fi spus şi eu. Băi Ritchiule, ce dorinţe sunt alea cu NU înainte?! Şi oricum eşti fatalist rău :D

nelu spunea...

lol. n.am zis că nu vreau. eu vreau, dar nu ţine de mine. chiar deloc. răilor!

ruxa spunea...

eu as vrea sa ma indragostesc pana trec teii :)

Pisicot spunea...

Ritchiu, mai citeşte o dată post-ul :)
Ilinca, cască ochii, da?

nelu spunea...

biiineee, reformulez :

1. vreau să fie soare şi frumos în toate zilele în care sunt în concediu
2. vreau să ajungă şi bagajele mele odată cu mine.
eu nu văd niciun NU. acum ţine de mine? :))

Pisicot spunea...

Dap. Gândeşti pozitiv :)

miki spunea...

dadada! subscriu intrutotul! si mai cerd eu foarte tare in butterfly effect! da pe-asta nu am reusit sa il si demonstrez. dar altfel cred ca treaba asta cu tot univerul care isi aduna puterile pentru a te ajuta pe tine este o forma foarte plastica de spune ca daca te indaratnicesti, n-ai cum sa reusesti. adica nu e nimic cosmic in asta. it's all up to you. si probbil ca multi s-ar descuraja daca ar auzi asta si ca nu exista niste forte divine care sa iti sara in ajutor. am zis! sper ca n-a mai zis nimeni ca mine pe aici, ca n-am apucat sa citesc commenturile :D

miki spunea...

asa. acum am citit. si tin mortis sa spun ca ambitia si dorinta merg mana in mana. adica sa contrazic momentul in care explicai ca nu ambitia conteaza, ci dorinta. ca fara ambitia, dorita e nula. la fel de bine iti poti dori sa castigi la loto. sau sa iti cerasca aripi. sau sa nu ploua in conceddiu.
da.

si maria, tu sa nu imi zici mie de mahmureala de oboseala. este o perspectiva tare trista pentru un petrecaret...

Pisicot spunea...

Miki, cu ambiţia era aşa. Adică e o prostie să te ambiţionezi la ceva (cineva) de dragul ambiţiei, uite-aşa. Totul este să-ţi doreşti cu adevărat, să simţi lucruri, nu să-ţi impui targeturi.
În rest ai zis bine :)

miki spunea...

ptiu, drace, mi-ai dat dreptate! ...ma rog, macar si partial, dar am citit eu acolo! scrie negru pe roz! :))