joi, septembrie 04, 2008

La molzeu

Aşa era o vorbă acum câţiva ani, când s-a deschis primul mall. Venea lumea ca la muzeu. Prea puţini aveau bani de cheltuit dar hoarde de gură-cască sprijineau într-o rână balustradele până le lustruiau. Unii veneau la poze, pe atunci puteai să-ţi faci poze cu reclamele sau vitrinele. Sau fântâna arteziană. Asta era marea atracţie. Alţii veneau la agăţat. Orice mişca. Nu conta ce, erau la mall. Alţii erau în cârd, cu familia, la vizionat. Aştia erau muzeiştii adevăraţi. Îi vedeai după feţe. Lungi, mirate, fascinate. Din când în când le scăpa câte un ţipăt de încântare.

Anii au trecut, alte malluri s-au deschis, figuranţii au mai migrat, mirajul însă a rămas acelaşi. Week-end de week-end puşti de bani gata şi sărăntoci deopotrivă bat culoarele, acum mai extinse şi mai neonate, în căutare de antren. Glumele proaste şi cultura lipsă sunt la tot pasul. Gherţoi cu burţi ameninţătoare ieşind prin tricourile de plastic fluieră neobositele trompete, gătite ca pentru nuntă. Sclipiciose şi foşnitoare mereu. Şi neapărat puternic mirositoare.

Oamenii obişnuiţi, căutători de senzaţii minore, sunt în continuare priviţi cu milă. Sau, în cel mai bun caz, trec neobservaţi. Aşa eram eu sâmbătă. Faptul că venisem să rezolv rapid probleme gospodăreşti (de mâncat, de băut, de spălat, extremely basic stuff...), total nepregătită cu întâlnirea cu molzeul (îmbrăcată mult prea sport, periculos de nemachiată) mi-au atras priviri dezaprobatoare din partea domniţelor cu hotpants şi poşete aurii (prea aurii după mine pentru ora matinală) şi o totală indiferenţă din partea porcilor spinoşi porniţi la vânătoare.

Deodată însă, în toată plictiseala asta, văd o mulţime bulucindu-se. Vreo promoţie ceva, îmi zic. Sau vreo maşină nouă. Sau vreo hostesă în costum de baie. Ceva însă nu era în regulă. Mă opresc. Un grup omogen de pensionari de provincie asculta fascinat cum o doamnă rotunjoară, urcată pe un podium ca să fie văzută (ba chiar flutura un batic în vârf de băţ, să fie reperată) le povestea despre construcţia mallului. What? Am flashback-uri din excursiile în Turcia când, ca nişte oi bete, urmam teleghidaţi ghidul şi-i sorbeam cuvintele. Mă dau mai aproape să văd mai bine. Toţi pensionarii au în piept ecusoane, unii chiar îşi notează fascinaţi detalii. Un domn mai curajos încearcă să facă o poză cu o savonieră cu film, model din 72, dar e oprit brutal de un bodyguardcu muşchii umflaţi. Doamna ghid îşi încheie discursul, numără gaşca şi cu un gest ferm îî mută la Starbucks, probabil o altă minune modernă a lumii (lor) şi alt punct fierbinte bifat în traseu.

Păi de-abia acum vine lumea ca la muzeu. Oricum cine spunea asta acum 9 ani a avut viziune. Poate nu aşa, dar a avut.

22 răspunsuri:

hadean spunea...

clar,lumea asta nu merge in directia buna:-) :-(

Anonim spunea...

Dacă îi ducea la GJ era altceva...

Anonim spunea...

pe planeta Romania e normal ca mall-ul sa fie obiectiv turistico-galactic

Pisicot spunea...

Adi, ba poate da. Şi mor dracu' toţi.
Motanes, normal. Dar Starbucks are notorietate şi pentru pensionarii de provincie :P
JL, dacă nu vedeam nu credeam :-)) Pe de altă parte dacă lumea se duce să vadă căsoiu' lu' jiji şi să se pozeze cu el, ce mă mai miră...

Anonim spunea...

Eu nu prea înţeleg de ce vă luaţi de malluri. Cocalari sunt, oricum, peste tot. Eu mă duc în mall pt că le am pe toate la un loc: Cinema, KFC, magazine, bowling.

Până la urmă, dacă oamenii atunci au venit prima dată la mall, care-i faza? Că e obiectiv turistic?! şi piaţa din Budapesta e obiectiv turistic şi vizitarea ei intră în pachetele de turism. Aşa poate că se miră şi târgoveţii unguri.

Lasă să vină şi ţăranii la mall, că şi eu cablu acasă şi citesc pe budă reviste cu foi lucioase.

ne emancipăm, Pisicot, ce vrei?!

Pisicot spunea...

Măi Motanes, tu erai în grupul ăla de sânbătă sau ce?
:-)))

Anonim spunea...

Eu eram organizatorul.

Pisicot spunea...

:-)))
deci tu erai tanti aia mică şi rotundă, cu gura mare? pfff, ai scos ceva bani înseamnă :)

kmi spunea...

Si pe mine m-ar fi surprins, intr-un mod nu prea placut, o astfel de aglomerare de personaje. Merg destul de rar la Mall, desi stau aproape de unul dintre ele, cand merg, chiar am ceva de facut acolo si as prefera sa nu ma impiedic de "vizitatori"...

Pisicot spunea...

Kmi, nu vizitatorii erau problema ci ideea în sine. Cum spuneam, m-am obişnuit cu fauna de mall, asta e, încerc să ignor. Mă duc şi-mi fac treaba şi plec. Prefer mall-ul pt că stau la 2 minute şi le găsesc pe toate la un loc. Dar ideea. Ideea. Se se ducă-n puii mei şi la circul foamei din Pantelimon, că arată la fel. Şi tot relicvă din timpuri apuse e.

kmi spunea...

:)) Corect! ...eu rad, dar adevarul e ca e cam trist ce se-ntampla...

Anonim spunea...

mie mall-ul imi pare o Romanie in miniatura.
si de fiecare data cand ies dintr-un mall imi promit sa nu mai calc p'acolo in veci.
la un moment dat imi si reusise pariul. embargoul auto-impus a durat cateva luni, pana la concertul Nadia Ali din City Mall.
de dragul culturii deh... :)

Garfield spunea...

chiar, lumea lor... fie la ei acolo :))

ruxa spunea...

acu doua saptamani cand am fost la arges acolo am povestit cum ursul din camera mea avea diadema, da?
si peretii erau roz, mobila veche de cateva decenii, dar abia pusesera termopane. si nici nu erau termopane, erau doar rame mai jmekere cu acelasi geam chior

pentru ei e lux si bun gust, pentru mine a fost de ras. probabil ca si lor li s'ar parea sinistra biblioteca mea cu gauri sau faptul ca am haine pe stender in sufragerie ori "copacul" din dormitor

ma rog, nu sunt chiar genul care nu deosebeste mararul de patrunjel sau pinul de brad, insa probabil ca in multe aspecte rurale un ghid ar fi util si as casca gura la diverse exact asa cum casca si ei gura la mall.

faza cea mai nasoala mi se pare faptul ca traim in aceeasi tara si suntem, mai mult sau mai putin teoretic, aceeasi civilizatie. discrepantele intre "la tara" si "la oras" sunt uluitoare. trist de uluitoare. si nu pierd ei ca n'au mall, pierdem noi ca n'avem patrunjel..

Anonim spunea...

@ilinca
a mai incercat unu urbanizarea fortata a satelor si a sfarsit impuscat.
cine se mai incumeta acum? :)

Anonim spunea...

Hihihi - mi-aţi adus aminte de vremea cînd frecventam mall-ul din Vitan, eram mai tînără cu 3 ani şi locuiam in our nation's capital.

Nu ştiu cum arată acum cartierul cu pricina, dar pe atunci diferenţa dintre "înăuntru" (Mall-ului) şi "afară" era la fel de mare ca cea dintre "matrix" şi "realitate" :):) Ce discrepanţă "oraş" - "sat", fratele meu ?!! Era suficient să ieşi spre staţia de tramvai ca să suferi şocul cultural al secolului ... :)

(oana amintindu-şi cu drag de tinereţe :)

nelu spunea...

lethale, CityMall nu se pune, că e mai mult un magazin de cartier, ceva mai mare :))

pisicot, eu zic să organizăm repejor o excursie la circul foamei din pantelimon până nu se transformă şi ăla în mall. :D

Anonim spunea...

Nelule, ala din Pantelimon cred ca scapa :)) n-au spatiu pentru parcare. poate doar subacvatica in lacul Fundeni

Pisicot spunea...

JL, eu am mai scris despre mall-ul ăla, brrr.
http://pisicot.blogspot.com/2008/02/no-mall-like-that-mall.html
Garfield :)
Ilinca, hai să nu o dăm pe la ţară şi aici că nu asta era ideea. Poate domnii pensionari erau chiar bucureşteni, mai ştii? Doar că mi s-a părut complet aberant. Dar ursul tău cu diadem bate tot :-)))
Oana, acum zona de de lux. Nu vrei să ştii cât costă o garsonieră lângă mall. And welcome :)
Ritchiule, eu sunt de acord! Că pe ăla din Rahova l-am ratat 'tui mama lui, îl făcură deja mall.

ruxa spunea...

pisicot, te rog. ursul cu diadema nu bate nimic, e un delicat :))

Zu spunea...

:-)) si eu ma indignam pe marginea unei chestiuni similare (http://zu-zuzi.blogspot.com/2008/04/nedumerire.html) asa ca articolul tau m-a uns pe suflet. Iar chestiunea cu vizitele ghidate este monumentala, pur si simplu nu ma pot opri din minunat, tatait marunt si clatinat trist din cap...

Pisicot spunea...

Ilinca, eu tot vreau să-l văd :P
Zu, true :))